نحوه کاشت و پرورش درخت گلابی:
نحوه کاشت و پرورش درخت گلابی:
هر میوه با توجه به شرایط کاشت و نگهداری، دارای ویژگیها و ظاهر متفاوتی است. محصولاتی مانند گلابی و سیب شرایط دشواری برای کاشت و مراقبت نداشته و در صورت توجه به نکاتی ساده، باغداران میتوانند باغی پر از محصول باکیفیت در اختیار داشته باشند.
البته این بدان معنا نیست که تمام مراحل در کاشت درخت گلابی، به آسانی انجام شود. یکی از مهمترین مراحل در کاشت این میوه، تشخیص زمان برداشت محصول است. در این مطلب به مشخصات این درخت و نکات مهم در خصوص کاشت آن اشاره خواهیم داشت.
معرفی انواع درخت گلابی
تعداد واریته های گلابی اعم از ایرانی یا خارجی از تعداد سیب کمتر است با این حال بهترین و معروف ترین آنها به شرح ذیل می باشد.
واریته های ایرانی
گلابی شاه میوه اصفهان: این گلابی که معروف ترین گلابی ایرانی می باشد دارای رنگ زرد روشن و شکل مخروطی منظم است. مزه ی آن بسیار شیرین و آبدار است که می توان گفت آنچنان دارای عطر و بو نیست.
تاریخ و شروع دوره ی گلدهی درخت (در آب و هوایی نظیر کرج) بین نهم تا 26 فروردین می باشد و رسیدن میوه ی آن نیز در اوایل شهوریور خواهد بود. میوه ی این نوع از انواع درختان گلابی، متاسفانه قابل انبار کردن نبوده و می بایست پس از برداشت، بلافاصله به بازار فروش منتقل شود.
گلابی شاه میوه کرج: رنگ میوه زرد روشن و شکل آن مخروطی است. مزه، طعم، عطر و حتی تاریخ گلدهی آن نیز به گلابی شاه میوه اصفهان مشابه است و می توان گفت که میوه ی آن در اواخر مرداد ماه به دست خواهد آمد. این میوه هم همانند مورد قبلی قابل انبار داری نیست.
گلابی سه فصله کرج: گلابی مذکور دارای رنگ سرخ خالدار به شکل مخروط و نامنظم است و میوه ی آن تا حد بسیار زیادی (حداکثر وزن در حدود نیم کیلو) بزرگ می شود. مزه ی آن نسبتا شیرین و آبدار بوده و فاقد عطر می باشد.
این واریته در بازه ی 6 تا 28 فروردین ماه دوره ی گلدهی داشته و اواخر شهریور نیز تاریخ رسیدن میوه ی آن است.
گلابی پاییز مشهد: رنگ این گلابی زرد و قرمز و فرم آن مخروطی منظم است. حداکثر وزن آن ممکن است به 780 گرم نیز برسد. طعم آن شیرین بوده و کمی دارای عطر و بو می باشد. آغاز گلدهی آن از 11 فروردین تا 27 فروردین بوده که میوه ی آن در اواخر شهریور قابل استفاده است.
هر آنچه که گفته شد اشاره به مهمترین انواع درخت گلابی داشته است با این حال در سایر نقاط ایران هم انواع مختلفی از گلابی به دست می آید که نسبتا دارای مزه و طعم شیرینی می باشند که می توان به عنوان مثال به گلابی نطنز کاشان و برخی نقاط آذربایجان اشاره نمود.
واریته های خارجی
ویلیامز: اصالت این گلابی در کشور انگلیس است که در آمریکا به گلابی Bartlot معروف است. رنگ میوه ی آن سرخ و زرد خالدار است که فرم آن به شکل مخروط منظم است. طعم آن شرین و کمی دارای عطر می باشد و در حدود 12 فروردین ماه به گلدهی رسیده و دوره ی گلدهی آن تا اواخر فروردین ادامه خواهد داشت. میوه ی این نوع از انواع درخت گلابی در اوسط مهرماه مورد استفاده قرار می گیرد.
دوشس: این نوع گلابی از لحاظ شکل و رنگ شباهت بسیار زیادی به واریته ویلیامز دارد ولیکن به لحاظ مزه و طعم، کمی شیرین تر بوده و زمان رسیدن میوه ی آن کمی طولانی از ویلیامز می باشد.
هاردی: رنگ این نوع گلابی زرد سرخ است و شکل ظاهری آن مخروطی منظم می باشد و طعم آن شیرین و معطر بوده که شروع گلدهی آن از 10 فروردین تا 27 فروردین می باشد که محصول نهایی در اواخر شهریور حاصل می شود. قابل ذکر است که این نوع گلابی از انواع درخت گلابی قابلیت انبار داری را ندارد.
گلابی کومیکو: میوه آن دارای رنگ سرخ کم رنگی است و شکل آن مخروطی می باشد. حداکثر وزن میوه این نوع درخت گلابی 400 گرم بوده که مزه ی آن شیرین و دارای کمی عطر می باشد. تاریخ چرخه گلدهی در این واریته از اول فرورین آغاز شده و تا اواخر فروردین ماه ادامه پیدا خواهد کرد.
لازم به ذکر است میوه ی این وارتیه در اواخر آبان به دست آمده و از قابلیت مناسبی برای انبار داری بهره مند است.
بهترین زمان کاشت نهال گلابی چه زمانی است؟
از مهمترین نهال هایی که قابل کشت در مناطق سردسیر و نیمه سردسیر می باشد، نهال گلابی است.
نحوه کاشت نهال گلابی در مناطق سردسیر کمی متفاوت با سایر مناطق می باشد.
درخت نهال گلابی در برابر سرما مقاوم بوده و می تواند دمای -?? تا -?? را تحمل کند و بهترین زمان کاشت نهال گلابی فصل پاییز و زمستان است..
نهال گلابی از جمله نهال هایی است که از نژاد اروپایی می باشد.
البته نمونه های نهال گلابی شرقی نیز وجود دارد.
درخت نهال گلابی حدود ?? تا ?? متر قد می کشد و پوست شاخه های آن ضخیم و با ترک های طولی است.
نکات مهم در کاشت نهال گلابی:
یکی از مهمترین موارد در حفر گودال، در نظر گرفتن موقعیت مکانی است. توجه داشته باشید که نور خورشید باید به شکل مستقیم بر گودال ایجاد شده و نهال کاشته شده بتابد. باغداران معمولا در ابتدای فرایند کاشت از کودهای گیاهی یا کودهای دامی پوسیده برای تقویت خاک استفاده میکنند.
از آنجا که انواع نهال از ظرافت بیشتری برخوردار هستند باید از آنها در برابر آفات و وزش باد شدید به خوبی محافظت شود. به طور کلی کاشت نهال گلابی، به خاکی مرطوب با زهکشی مناسب احتیاج دارد.
مراقبت از درخت گلابی
1- یک محافظ در اطراف پایه درخت نصب کنید:
پستانداران کوچک دوست دارند پوست اطراف پایه درخت را بجوند، بنابراین پیچیدن محافظ دور آن باعث محافظت بیشتر می شود. محافظ درخت را می توان از هر فروشگاه خانگی و باغبانی خریداری کرد. پس از آنکه پوسته ها شروع به سفت و زخیم شدن کردند، می توانید محافظ را بردارید. محافظ درخت همچنین به محافظت از تنه در برابر نور خورشید کمک می کنند.
2- برای سال اول هفته ای یکبار گیاه را آبیاری کنید:
در ابتدا، ریشه های درخت شما آب کافی برای زنده ماندن درخت را تامین نمی کنند. صبح یا عصر که نور مستقیم خورشید وجود ندارد، از آب پاش برای آبیاری درخت خود استفاده کنید. هرچه درخت رشد کند، ریشه های آن قادر به تأمین مقدار کافی آب برای درخت خواهند بود.
خاک اطراف درخت خود را بررسی کنید. اگر هنوز احساس می کنید که مرطوب است، نباید درخت خود را آبیاری کنید. آبیاری بیش از حد نیز می تواند باعث آسیب شود. در فصل های خشک، درخت خود را بیشتر آبیاری کنید.
3- درخت را سالی یک بار کود دهید:
در اوایل بهار از کود نیترات آمونیوم استفاده کنید. شما باید از 1?8 پوند (0.05 کیلوگرم) کود ضرب در سن درخت خود استفاده کنید. این مقدار ممکن است بسته به میزان حاصلخیزی خاک متفاوت باشد.
اگر برگ ها در طول تابستان سبز کمرنگ یا زرد هستند، سال بعد کود بیشتری استفاده کنید. اگر درخت در یک فصل بیش از 30/0 متر رشد کرد، در فصل آینده کود کمتری استفاده کنید.
4- اندام های اضافی را با قیچی تیز جدا کنید:
وقتی شاخه ها می شکنند یا برگ ها می میرند، وقت آن است که درخت خود را هرس کنید. هرس باید در اوایل بهار درست قبل از فصل رشد انجام شود. شاخه های بیمار یا درگیر با شاخه های دیگر را کوتاه کنید. تا جایی که می توانید به پایه شاخه نزدیک شوید. شاخه ها باید 0.30 متر از یکدیگر فاصله داشته باشند تا میوه در همه شاخه ها رشد کند.
5- بعد از 3 سال میوه برداشت کنید:
حداقل 3 سال طول می کشد تا درخت شما میوه دهد، اما ممکن است تا 10 سال نیز طول بکشد. میوه ها را بکنید وقتی شروع به تغییر رنگ کرد در حالی که هنوز سفت است. هنگامی که آن را در داخل خانه ذخیره می کنید، رسیدن آن به پایان می رسد.
نحوه آبیاری نهال گلابی
نحوه آبیاری نهال گلابی پس از بهترین زمان کاشت نهال گلابی در رشد درخت این نهال تاثیر فوق العاده ای دارد.
پس از کاشت نهال گلابی، تا یک سال اول باید مرتب و به طور منظم آبیاری نهال گلابی صورت بگیرد.
نحوه آبیاری نهال گلابی باید به گونه ای باشد که ریشه های این نهال به خوبی رشد کنند.
می توان گفت که در سال اول هر هفته می بایست دوبار نهال گلابی آبیاری شود.
البته آبیاری زیاد و بیش از اندازه سبب پوسیده شدن و از بین رفتن نهال گلابی ممکن است بشود.
نحوه هرس نهال گلابی در بهترین زمان کاشت نهال گلابی
از مواردی که پس از کاشت نهال گلابی باید به آن توجه داشت، نحوه هرس نهال گلابی می باشد.
همانطور که گفته شد، فصل زمستان و اواخر پاییز مناسب ترین زمان کاشت نهال گلابی است.
پس از کاشت نهال گلابی در زمستان، تنه ی اصلی درخت نهال گلابی را در حد فاصل ?? سانتی متری از خاک و شاخه های اضافی را که به زمین می رسند و بیشتر از ?? سانتی متر نیستند را قطع کنید.
در سال دوم رشد درخت نهال گلابی، شاخه های پایینی را ببندید.
این کار سبب می شود تا رشد درخت به صورت عمودی و مستقیم شود و دیگر به اطراف متراکم نگردد.
در سال سوم رشد درخت نهال گلابی بهتر است شاخه های تنومند و اصلی را بررسی کرده و در صورت نیاز آنها را هرس کنید.
شاخه های ضعیف باید هرس کاری شوند.
آفات و بیماری های گلابی کدام است؟
آفات و بیماری ها می توانند منجر به از بین رفتن کامل درخت گلابی و محصولات آن شوند.درختان گلابی همانند دیگر درختان میوه در معرض بیماری و آفات قرار دارند.
مهم ترین بیماری های درخت گلابی می توان به پسیل – کرم سفید ریشه – پروانه تخم انگشتری – آتشک – پروانه سفید و بیماری لکه سیاه و.. اشاره داشت.
بهتر است سمپاشی سالانه به صورت منظم و درستی انجام شود تا درخت از بیماری ها در امان باشد.بهتر است با آبیاری درست و تقویت کردن درخت با کود آن را مقاوم بسیازید.
اولین آفت مهم نهال گلابی، پسیل گلابی:
مهمترین آفتی که برگ و شاخه درخت گلابی را در معرض تهدید قرار میدهد، پسیل است. این آفت در طولانی مدت خسارات بسیاری به درخت وارد کرده و بر رشد و باردهی آن تأثیر قابل توجهی میگذارد. رطوبت کافی و آبیاری منظم از عواملی هستند که خطر آسیب پسیل گلابی را کاهش میدهند. همچنین رعایت فاصله بین درختان، استفاده از کودهای شیمیایی مناسب و هرس به موقع شاخهها، از مواردی است که در مبارزه با آفتها نقش مهمی دارند.
دومین آفت مهم درختان گلابی، سنک گلابی:
یکی دیگر از آفات مهم در کاشت درخت گلابی، سنک گلابی است که باعث ریزش برگها و میوهها و همچنین خراب شدن محصول میشود. هرس کردن برگهای آسیبدیده در از بین رفتن این آفت نقش مهمی دارد. همچنین بسیاری از باغداران از سموم آلی برای نابود کردن این حشره استفاده میکنند.
سومین آفت مهم درخت گلابی، پروانه تخم انگشتری:
وظیفه اصلی این آفت، تغذیه از برگ ها و خالی کردن شاخهها از برگ است. بهترین زمان برای مبارزه با پروانه تخم انگشتری، هنگامی است که لاروهای آن تازه شروع به کار کردهاند. با مشاهده اولین نشانه باغداران باید از سموم شیمیایی برای از بین بردن لاروها استفاده کنند.
چهارمین آفت مهم گیاه گلابی، کرم سفید ریشه:
این آفت به خاک درختان هجوم می برد و از آن تغذیه میکند. پس از کاشت درخت گلابی؛ اگر این درخت در معرض خطر کرم سفید ریشه قرار بگیرد، برگها زرد شده و در کیفیت محصول اختلال ایجاد میشود. میوههای درختانی که با این آفت درگیر هستند، بسیار کوچک بوده و محصول از کیفیت قابل توجهی برخوردار نخواهد بود.
شخم زدن خاک درختان گلابی در فصل بهار یکی از بهترین راهکارها برای از بین بردن کرم سفید ریشه است. توجه داشته باشید که علفهای هرز بهترین منبع تغذیه برای آفات محسوب میشوند. به همین دلیل از بین بردن علفهای هرز در کیفیت محصولات باغ شما تأثیرگذار خواهد بود.
پنجمین آفت مهم درخت گلابی، پر طاووس:
یکی دیگر از حشرات موذی که به عنوان آفت درخت گلابی شناخته میشود، پر طاووس است. این آفت در ابتدا به برگها آسیب وارد کرده و در نهایت سلامت درخت را در معرض خطر قرار میدهد.
ششمین آفت مهم گلابی، کرم نجار:
منبع تغذیه آفت کرم نجار تنه درخت یا همان چوب است. این آفت معمولا در فصل زمستان درون تنه درخت لانه میکند. با توجه به اینکه کرم نجار درون تنه درخت را برای زندگی انتخاب میکند، از بین بردن آن نیز کمی دشوار به نظر میرسد. بسیاری از باغداران از ابزاری مخصوص جهت از بین بردن این آفت استفاده میکنند. برای جلوگیری از لانهسازی کرم نجار مانند آفت پسیل، این درخت به آبیاری منظم احتیاج دارد.
هفتمین آفت مهم درخت گلابی، پروانه سفید:
این حشره پروانه ای سفید با رگه هایی مشکی است که با لانه کردن درون برگها، به آنها آسیب جدی وارد میکند. برای کنترل عوارض ناشی از حضور این آفت باید لانههایی که لاروها برای خود ساختهاند، شناسایی کرده و از بین برد.
هشتمین آفت مهم گلابی، بیماری آتشک:
یکی از مهمترین انواع بیماری در گروه درختان میوه دار، آتشک است که به وسیله حضور یک باکتری ایجاد میشود. زمان ظهور این بیماری در کاشت نهال گلابی، فصلهای بهار و زمستان است. این بیماری باعث خشک شدن برگها و تغییر رنگ آنها، سیاه شدن و چروک شدن پوست میوهها میشود. اولین علائم وجود این بیماری با خشک شدن و سوختن برگها پدیدار میشود.
برای جلوگیری از بروز بیماری آتشک باید کاشت درخت گلابی، را در خاکی با PH مناسب انجام داد. همچنین هرس کردن شاخهها پس از مشاهده اولین نشانهها نیز اهمیت بسیاری دارد. با توجه به اینکه شاخههای هرس شده با وجود بیماری آلوده هستند، خارج کردن آنها از باغ یا سوزاندن شاخهها امری ضروری محسوب میشود.
نهمین آفت مهم نهال گلابی، بیماری لکه سیاه:
عامل اصلی این بیماری نوعی عفونت قارچی است که بر روی محصول لکههایی سیاه رنگ ایجاد میکند. همانطور که در این مطلب برسی کردیم، نور مناسب آفتاب و حفظ رطوبت خاک از مهمترین عوامل در کاهش خطر ابتلا به بیماری و ظهور انواع آفات است. به همین جهت برای پیشگیری از ابتلای درخت به بیماری لکه سیاه به این دو عامل مهم توجه داشته باشید. استفاده از سموم شیمیایی نیز برای از بین بردن این بیماری مؤثر واقع میشود.
تغذیه و کوددهی درخت گلابی
درخت گلابی برای رشد مناسب خود نیاز به مواد غذایی فراوان دارد و هرگز نباید در محلی که قبلا در آن درخت گلابی کاشته شده است، مجددا نهال دیگری را کاشت زیرا با توجه به آنچه که گفته شد در قدم اول می بایست مقدار زیادی کود حیوانی و یا کود سه بیست npk جهت کوددهی درخت گلابی به زمین داده شود و سپس پس از تغذیه زمین، درخت در محل مذکور کاشت شود.
اثر طاقت فرسای درخت نام برده در زمین به حدی می باشد که گاهی در درختکاری وسیع، باغبانان مجبور می شوند در مدت زندگی درخت در یک محل که به مدت 30 الی 50 سال است، محل درخت را تغییر دهند.
در باغات کوچک و یا تفریحی اگر بخواهید درخت گلابی را در همان وهله اول کشت کنید، در ابتدا باید حتما زمین را به عمق یک متر و سطح دو متر در دو متر یعنی چهار متر ، تعویض نمایید که البته این کار برای تغذیه درخت گلابی بسیار گران قیمت بوده و در حالتی لازم به اجرا می باشد که درخت گلابی در محلی کاشته شود که قبلا در آن قبلا گلابی کاشته شده است.
https://3dwarehouse.sketchup.com/user/de3fb927-57d7-46f9-a085-89f33a0c4d08/Asha-R |